bra/dåligt för hårsvallet



Saker som är bra för håret:

Protein
Protein, till skillnad från fett, förbättrar hårväxten. En proteinrik, fettsnål måltid med sammansatta kolhydrater återställer kroppens energibalans och alstrar kroppsvärme. Värmen avgår genom ökad cirkulation till huvudet och händerna. Ökad cirkulation förbättrar näringstillförseln till hårrötterna. Resultat: tjockare, tätare hår.

Massage

Massage är också nyttigt för håret på flera sätt, och det hjälper oss också att slappna av i största allmänhet. Massera med fingertopparna och böj båda händerna så att de bildar en kupol. Börja vid hårfästet i pannan och gå bakåt och åt sidan med fasta cirkelrörelser, ungefär som om man knådade deg, och var noga med att inte flytta fingrarna mer än ett par centimeter över hårbotten åt gången.

Varsamhet

Vi ska röra vid vårt hår med ömsinta händer. Undvik att gnugga, dra och slita. Låt det vila ibland från allt vad fönar och stylingprodukter heter. Skydda det från stark sol, stark blåst och stark kyla - liksom från saltvatten och klor.

Sömn

Tillräckligt med sömn. För många sena kvällar, särskilt i rökig miljö, sätter tydliga spår i vårt hår. Det blir lika trött och livlöst som vår hy och våra ögon.

Kost som är bra för håret:

Proteintillägg:
Ett dagligt proteintillägg förbättrar cirkulationen i huden och hårrötternas näringsförsörjning. Proteinet ökar blodets aminosyrenivå och förbättrar cirkulationen ut till hårrötter och naglar, så att både kvalitet och tillväxt ökar.

Fisk och vegetabilisk olja:

Ät fisk regelbundet och ta ett fiskoljetillägg när det behövs. Om håret och huden ser matta ut, ät fisk och ta ett fiskoljetillägg, t.ex. EPA eller ren torskleverolja.

Vitamin/mineraltillägg:

Ät vitaminer. Vitaminer är livsviktiga. De samarbetar för att våra kroppar ska fungera och må bra. Om man ska satsa på ett enda skönhetsmedel då är det bra att välja vitaminer. De är bra både för hud, hår och naglar. Kroppen behöver alla vitaminer och mineraler den kan få för att kunna arbeta effektivt. Till och med minimala brister av mikromineraler kan göra att vi fungerar och mår sämre. Tyvärr har kroppen inte förmågan att tillverka vitaminer så vi måste själva se till att vi får i oss dem genom rätt mat och vitamintabletter. Speciellt om vi är lite äldre för då har vi svårare att ta upp näringsämnena i kroppen. Vitamin B är hårets eget vitamin som gör det tjockt, glansigt och friskt.

Järn

Järn finns i inälvsmat, kött, fisk, bönor och bröd. Tänk på att juice och C-vitamin ökar järnupptaget, medan kaffe och te hämmar det. Vi bör aldrig ta järntabletter på eget bevåg, i fel dos kan de vara giftiga. Och är man medelålders kvinna över menstruationsåldern ska man vara försiktig med järn.

Svavel

Svavel är också en mineral som är viktig för håret, den finns framför allt i ägg, kål, fisk och kött.

Zink

Zink är en annan "hårmineral". Vi bör äta kött, fisk, bananer, ägg, grovt bröd, havregryn och dricka mjölk.

Kalk

Kalk är viktigt, där är mjölk en säker källa. Om man inte älskar mjölk finns det andra källor och ta av. Som t ex hasselnötter, bönor, persilja, grönkål, sardiner och strömming.

Selen
Selen är en kraftig antioxidant, finns i musslor, räkor, strömming, torsk och renkött.

Beta-karotintillägg
Förbättrar hudens och hårets färg och ger håret glans.

Saker som INTE är bra för håret:

Rökning

Håret påverkas negativt av rökning. Dels försämras blodcirkulationen, och därmed näringstillförseln till hårsäckarna. Dels försvårar nikotinet kroppens upptagning av det viktiga
C-vitaminet. Och dessutom minskar cigaretterna vårt kvinnliga könshormon östrogen. Då kan man få dålig hårväxt av den typ som drabbar män, med allt högre hårfäste och allt tunnare hjässhår. Som om inte allt detta vore nog, så blir håret matt, glanslöst och rökluktande.

Skräpmat

Om vi nästan enbart lever på snabbmat, halvfabrikat och feta snacks som chips och ostbågar, då syns det snart på håret. Det blir fett, tungt och stripigt. Frossa i färska grönsaker och frukt, ät fil och joghurt med musli, ägg och smaskiga mackor av råg- och fullkornsbröd.

Alkohol

För mycket alkohol försämrar leverns förmåga att oskadliggöra gifter och avfallsämnen från maten vi äter. Det visar sig bl.a. på håret som blir livlöst och risigt.

Kaffe

För mycket kaffe. Koffeinet drar samman blodkärlen och kan försämra näringstillförseln till hårbotten.

Sol

Skydda håret i sommar mot sol och vind och klor i bassänger. Skölj ur saltvattnet efter varje dopp, om du inte använder badmössa - fast nu finns ju riktigt snygga! Saltvattensbad och stark sol kan visserligen göra vårt hår sprött, torrt och glanslöst, men det nya hår som kommer fram under höstens lopp har inte påverkats.

Schampo

Det är inte troligt att jätteförpackningar med billigt familjeschampo passar hela familjen. Kvinnor, män och barn har för det mesta olika hårkvaliteter. Det viktigaste att du väljer ett schampo som ger håret rätt fuktighetsbalans, dessutom bör det stärka håret så att stråna håller längre. Det är fuktigheten som ger liv, lyster och volym. Ett dåligt schampo kännetecknas av att det torkar ut hårstråt och därmed gör det så bräckligt att det går av. Var rädd om ditt hår och använd bara milda produkter. Tänk också på att schampot ska vara anpassat till din hårtyp. Shampo och balsam av samma märke och samverkande formula. Välj inte bara om håret är fett eller torrt eller normalt, gå också efterom det är färgat eller permanentat. Ju mer man kan detaljbestämma sin hårtyp, desto bättre resultat får man.

Hårdbantning

Om man har bråttomt att gå ner i vikt riskerar man att få alldeles för lite av de viktiga näringsämnena som man så väl behöver både till sig själv och sitt hår.

Stress

Lite stress varken kan eller bör vi undvika, men att leva i mer eller mindre ständig stress är absolut inte bra. Det finns tecken på att svår och/eller långvarig stress kan påverka hårets tillväxt så att det växer långsammare. Vi kan råka ut för stressrelaterat håravfall. Stress ger också ofta spänningar i t.ex. nacke, panna och ansiktsmuskler.
Vid stress förs mindre blod ut till kroppens ytskikt; det innebär att hårrötterna inte får vad de behöver. Kan man inte undvika stress, det är ju svårt i dagens samhälle, bör vi ät extra protein, B-vitaminer och C-vitaminer för att få ut tillräckligt med näringsämnen i blodomloppet.

Vegetarianer

Att vara vegetarian är ju positivt, men man ska tänka på att inte leva enbart på grönsaker och mjölkprodukter för det kan leda till hårförlust. Vegetarianer behöver äta massor av nötter, bönor, linser och quinoa för att ersätta det poteinrika köttet. Quinoa är en ört som har mycket bra proteininnehåll och innehåller en hög andel omättade fettsyror. Om man inte kan uppta näringen ordentligt får man zinkbrist, vilket syns på håret.

Kommentarer

Design av: m a x i m i l i a
Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback